השתלת שיניים, המדריך המלא למטופל

ד״ר יבגני וינברג

מומחה למחלות חניכיים (פריודונט) והשתלות שיניים

ד״ר יבגני וינברג
השתלת שיניים 🌟 לפני ואחרי הניתוח, סוגי שתלים ותופעות לוואי

מהי השתלת שיניים?

טיפול השתלת שיניים הוא הליך רפואי שבמסגרתו משלימים שיניים חסרות באמצעות שתלים דנטליים, שעשויים, לרוב, מטיטניום (יש גם שתלים דנטליים מזירקוניה אך הם פחות נפוצים).

למעשה, השתלים עצמם משמשים כשורשי שיניים ועליהם בהמשך נבנים כתרים שמשלימים את כותרות השיניים. הכתרים עשויים מחומרים שונים, למשל חרסינה, זירקוניה ועוד.

למעשה, טיפול באמצעות שתלים דנטליים מהווה פתרון אפקטיבי ביותר במקרה של אובדן שיניים או עבור מטופלים שצפויים לאבד את שיניהם מסיבות כלשהן (עששת, מחלת חניכיים, טראומה, עישון כבד וכדומה), אם כי יש צורך בטיפול תחזוקתי קבוע כדי למנוע את הישנות הבעיה (למשל, הישנות של מחלת חניכיים, שיכולה להתפתח לא רק בשיניים אלא גם בשתלים דנטליים).

במקרים רבים נהוג לבצע השתלת שיניים במקום להשתמש בשיניים תותבות או בגשר. לעומת שיניים תותבות, השיניים המושתלות נראות ומתנהגות דומה לשיניים טבעיות ובנוסף, בשיקום שנסמך על שתלים דנטליים אין צורך לפגוע בשיניים טבעיות, כמו במקרה של גשר שנסמך על שיניים.

הואיל ומצבים מסוימים של אובדן שיניים מקנים לפנים מראה שקוע ו”זקן”, שיקום הנסמך על השתלות שיניים משפר את המראה הכללי של הפנים, מקנה לו מראה צעיר יותר, וגם משפר את יכולת הלעיסה ואיכות החיים.

הטיפול נחשב יעיל לטווח ארוך ויש לו שיעורי הצלחה גבוהים מאוד.

יחד עם זאת, הוא עשוי שלא להתאים למטופלים סוכרתיים שאינם מאוזנים, מטופלים הסובלים ממחלות חניכיים, שלא מקפידים על שמירת היגיינת הפה וטיפול אצל רופא חניכיים, וכן מעשנים כבדים או מטופלים שצורכים כמויות גדולות מאוד של אלכוהול.

במקרים אלה, קיים סיכוי משמעותי שהשתלת השיניים לא תצלח לטווח הארוך.

השתלת שיניים

מה צריך לעשות לפני טיפול השתלת שיניים?

השלב הראשון הוא כמובן לאבחן כי המטופל/ת מתאימ/ה לטיפול השתלת שיניים. לשם כך יש לפנות אל רופא מוסמך בתחום רפואת השיניים, מקצועי ובעל ניסיון. לצורך האבחון, הרופא ישאל סדרת שאלות על מנת להכיר את ההיסטוריה הרפואית, תרופות קבועות ומחלות רקע שונות (למשל האם קיימות בעיות קרישת דם, סוכרת, אוסטאופורוזיס, מחלות לב וכדומה).

חשוב גם שהרופא יידע האם קיימים הרגלים שעלולים לפגוע ביעילות הטיפול, כמו עישון וצריכת אלכוהול. במקרים מסוימים יתכן שהרופא ישלח את המטופל/ת לבדיקות או צילומי רנטגן, ולעיתים אף יורה על נטילת תרופות או אנטיביוטיקה לפני או אחרי הטיפול.

יתרה מזאת, בתלות במצב הרפואי של המטופל/ת, יתכן שלא ניתן יהיה לבצע טיפול השתלת שיניים ללא ביצוע מספר ניתוחים מקדימים: ניתוח הרמת סינוס (בלסת העליונה) או ניתוח השתלת עצם (בלסת העליונה או התחתונה).

השתלת שיניים בלסת התחתונה

אדם הסובל ממחסור בשיניים בחלק התחתון של הפה יכול לשקם את האסתטיקה ואת התפקוד בעזרת השתלת שיניים בלסת התחתונה. במסגרת הפרוצדורה הזו ניתן להחדיר את השתלים הדנטליים כך שייאחזו בעצם הלסת בצורה יציבה ביותר, ולאחר מכן לבנות עליהם את השחזורים (כתרים, גשרים ואף תותבות הנסמכות על שתלים). בדרך כלל, המגבלה בלסת התחתונה, במידה וקיימת, נובעת מחסר עצם במימד האנכי בגלל הימצאות תעלה המכילה עצבים, אשר הפגיעה בהם עשויה להביא להפרעה בתחושה באזור השפתיים והסנטר (בדרך כלל, זמנית).

במקרה שבו מסיבה כלשהי אין די נפח עצם בלסת התחתונה, אם זה במימד אנכי או במימד אופקי, ניתן לבצע תהליך של השתלת עצם: כלומר להחדיר חומר שמעודד את צמיחתה של עצם טבעית חדשה, ולאחר תקופה מסויימת (בדרך כלל, כחצי שנה)- כבר נוצר די נפח עצם וניתן להמשיך בהשתלת השיניים בלסת התחתונה כרגיל. לעיתים יש פיתוי לקצר את זמני ההמתנה. חשוב להבין שבניית עצם חדשה זהו תהליך ביולוגי שמתרחש בגוף, שלא תלוי ברצונו של הרופא או המטופל.

השתלת שיניים בלסת העליונה

באופן דומה, אדם שחסרות לו שיניים בחלק העליון יכול לבצע השתלת שיניים בלסת העליונה. גם במקרה הזה העדיפות תהיה להחדיר שתלים דנטליים לעצם הלסת באופן יציב ובר קיימא, ואז לבנות עליהם שחזורים.

אם אין די נפח עצם בלסת העליונה, מגוון האפשרויות גדול יותר בהשוואה ללסת התחתונה: ניתן לדוגמה לבצע הרמת סינוס בלסת העליונה (שגם היא נחלקת להרמת סינוס פתוחה והרמת סינוס סגורה); ניתן להשתמש בסוגים אחרים של שתלים או לאו דווקא בעצם הלסת – הכל על פי שיקול דעת הרופא והנסיבות הרפואיות הספציפיות. כך או כך, גם השתלת שיניים בלסת העליונה צפויה גם היא לשחזר את האסתטיקה והפונקציונליות של שיני המטופל.

השתלות שיניים

ד”ר וינברג, במהלך טיפול השתלת שיניים

תהליך השתלת שיניים

על מנת לבצע טיפול השתלת שיניים רגיל יש צורך בהרדמה, ובדרך כלל די בהרדמה מקומית בלבד. ההרדמה המקומית ניתנת בצורת זריקה לחניכיים (כמו לפני טיפולי שיניים רגילים).

עם זאת, לעיתים יש צורך בביצוע הרדמה כללית: כך למשל במקרים חריגים שבהם המטופל/ת סובל/ת מחרדה עמוקה ולא ניתן מסיבה כלשהי להשתמש בתרופות טשטוש או גז צחוק.

מקרה אחר שבו מתחייבת הרדמה כללית ולא מקומית הוא כאשר מדובר בניתוח מורכב יותר, שכולל לא רק את השתלת השיניים אלא גם פעולות נוספות כגון השתלת עצם.

לאחר שהמטופל/ת מורדמ/ת (מקומית או כללית), הרופא מתקין שתלים דנטליים אל תוך עצם הלסת. לאחר מכן הוא מכסה את השתלים ברקמת חניכיים – ומאפשר לאזור להתרפא ולעצם לצמוח ולהבנות מסביב לשתלים.

לעיתים הרופא יתקין במקום שן זמנית ולעיתים לא, בתלות בשיקול דעתו, מיקום השן ורצון המטופל/ת.

לאחר זמן מה, בדרך כלל שלושה עד שישה חודשים, ניתן להמשיך לשלב הבא: הרופא חושף כל שתל ומרכיב עליו מעין כיפת מתכת; על בסיסה יתקין לאחר מספר שבועות כתר שנראה כמו שן טבעית.

שתלים בשיניים

סוגי השתלת שיניים

קיימים מספר סוגי השתלות שיניים. אמנם הרופא המטפל הוא שימליץ על השיטה המתאימה לכל מטופל/ת, אבל כדאי להכיר מעט את האפשרויות הנפוצות יותר:

Root Form

Plate Form

השתלה מיידית ו\או העמסה מיידית

All on 4 או All on 6

Root Form

זהו הסוג הנפוץ ביותר של השתלות שיניים, ובו השתל שמוברג לעצם הלסת הוא הדומה ביותר לשורש שן טבעית. ניתן להשתמש בטיפול זה כאשר עצם הלסת עמוקה, רחבה ויש בה די מקום לקלוט את השתל.

Plate Form

כאשר עצם הלסת קצרה וצרה כך שלא ניתן להשתמש בסוג השתלת השיניים שצוין לעיל, ניתן למקם שתל בצורה אחרת, ארוך ושטוח יותר. בדרך כלל שאר התהליך דומה מאוד.

השתלה מיידית ו\או העמסה מיידית

כפי שהשם מרמז, טיפול זה מתרחש באופן מיידי: השתל מוברג למקומו מיד עם עקירת שן טבעית ומורכב עליו כתר זמני. בכך מצטמצמות תקופות הריפוי וההחלמה (אם כי ההליך אינו מתאים לכל מטופל/ת).

All on 4 או All on 6

הליך זה מאפשר השתלה של 4 או 6 שיניים בו זמנית, במסגרת טיפול הכולל את כל השלבים בבת אחת: עקירת השן הטבעית, הברגת השתל והתקנת הכתרים.

השתלת שיניים ביום אחד

כפי שצוין לעיל, תהליך השתלת שיניים מחולק למספר שלבים שביניהם תקופות ארוכות יחסית של ריפוי והחלמה (מספר חודשים או שבועות).

יחד עם זאת, במקרים מסוימים קיימת אפשרות לסיים תהליך מלא של השתלת שיניים ביום אחד: זהו התהליך שהוזכר כ”השתלה מיידית” או “העמסה מיידית“.

במסגרת התהליך המזורז אין בעצם תקופות קליטה, ריפוי והחלמה של השתלים הדנטליים. כל השלבים מתבצעים בשרשרת, מעקירת השיניים הטבעיות ועד לחיבור הכתרים הזמניים. היתרון של השתלת שיניים ביום אחד ברור מאליו: נכנסים בבוקר עם פה מלא שיניים ויוצאים בערב עם פה מלא שיניים.

כך גם נמנע הצורך בביקורים חוזרים ונשנים אצל רופא השיניים.

אבל החיסרון המרכזי בתהליך הוא העובדה שהכתרים צריכים לשאת בעומס הלעיסה מבלי שהייתה לאזור הלסת אפשרות להתרגל אליהם (ומכאן השם “העמסה מיידית”), מה שיכול לפגוע בקליטת השתלים. לפיכך, לא כל מטופל/ת מתאימ/ה להשתלת שיניים מסוג זה.

האם קיימות תופעות לוואי או סיבוכים לטיפול השתלת שיניים?

הליך השתלת שיניים נחשב בטוח מאוד ואחוזי ההצלחה גבוהים. לעיתים נדירות קיימות תופעות לוואי וסיבוכים, אולם גם בהן ניתן לטפל בקלות יחסית: כמו בכל סוג של הליך ניתוחי, קיימים סיכונים לדימום או זיהומים באזור המנותח. ניתן לטפל בהם באופן מקומי, ולעיתים נדירות מאוד הם עלולים להתפתח לתופעות משמעותיות המצריכות טיפול אינטנסיבי יותר.

כמו כן ייתכנו סיכונים מתהליך ההרדמה, כמו תגובה אלרגנית לחומר ההרדמה.

יש גם סיכונים ייחודיים לטיפולי השתלת שיניים, ובהם פגיעה קלה בעצבים, המתבטאת באובדן תחושה, “הירדמות” של חלל הפה או פגיעה בחוש הטעם. פגיעה זו נדירה וחולפת מאליה. לחלופין, השתל עלול לחדור לסינוסים וליצור בהם זיהום, שגם בו ניתן לטפל.

על מנת להגדיל את סיכויי ההצלחה של הטיפול, יש להימנע מלעיסה של מזון קשה באזור ההשתלה, וכאמור לאזן עד כמה שניתן מחלות רקע ולצמצם ככל האפשר את העישון.

כמו כן יש להקפיד לשמור על היגיינת הפה והשיניים באמצעות שימוש במברשת שיניים עדינה, קיסמים מיוחדים וחוט דנטלי.

התקנת שתל דנטלי

ערוץ היוטיוב של האיגוד הישראלי לרפואת חניכיים

השתלת שיניים וזמן החלמה

בין אם מדובר בתהליך של השתלת שיניים ביום אחד ובין אם הליך השתלת השיניים מתבצע בצורה הקונבנציונלית, דהיינו בשלבים עם פרקי זמן להחלמה, ההנחיות שלאחר כל טיפול דומות: ניתן לחזור לשגרה באופן כמעט מיידי.

יש להימנע משתייה או אכילה עד חלוף השפעת חומרי ההרדמה (כשעתיים בממוצע), אבל אין צורך בהתאוששות או השגחה (אלא אם הטיפול בוצע בהרדמה כללית).

מלבד תופעות הלוואי הנדירות שצוינו לעיל, מחלוף ההרדמה תהיה רגישות בחלל הפה, ובפרט באזור ההשתלה. משככי כאבים יעזרו לכך, ובהנחה שתהליך הריפוי מתקדם כמו שצריך, רגישות זו תפחת לאחר מספר ימים.

אם יש צורך בהמשך טיפולים, כגון תיקון או החלפה של כתרים זמניים, יתכן שיהיה צורך בהנחיות אחרות על פי הוראות הרופא המטפל. בכל מקרה, לאחר כל סוג של השתלת שיניים יש לגשת לרופא לביקורת מדי מספר שבועות על מנת לעקוב אחר התקדמות ההחלמה.

ד״ר וינברג

ד״ר יבגני וינברג DMD, MSc, PhD רופא חניכיים (פריודונט), השתלות שיניים. למידע נוסף על שתלים דנטליים אנא צור קשר עם המרפאה שלנו.

שאלות נפוצות על השתלת השיניים

איך מתבצעת השתלת שיניים ביום אחד. במה היא שונה מההשתלה הרגילה?

השתלת שיניים ביום אחד (בשפה מקצועית – השתלה והעמסה מיידית) זהו הליך שבו באותו היום עוקרים את השיניים, מתקינים את השתלים וכן מחברים כתרים זמניים (אף פעם לא מחברים כתרים קבועים באותו היום). היתרון של הפעולה הוא ברור: לחסוך פעולות כירורגיות, לחסוך אי נוחות משיניים תותבות זמניות וכן לחסוך זמן עד השיקום הקבוע. יחד עם זאת, לא כולם יודעים שסיכויי הצלחה של השתלה והעמסה מיידית הינם נמוכים יותר, בייחוד כשהרופא בוחר במקרה לא מתאים. יש יחסית מעט מקרים בהם ניתן לבצע השתלה והעמסה מיידית. אחד מהם הוא חסר מלא של שיניים בלסת, שבו באמצעות 4-8 שתלים אפשר להשיג יציבות יחסית של הכוחות הפועלים על השתלים. דוגמה נוספת היא חסר שן בודדת באזור קדמי (בד”כ חותכת או מלתעה). כלל האצבע אומר שככל שהמצב מורכב יותר (למשל, חסר עצם משמעותי) כך יש לחלק את הטיפול ליותר שלבים.

האם יש הבדלים משמעותיים מבחינת העלויות בין השתלה רגילה לבין השתלה ביום אחד?

לרוב, במקרים של השתלה והעמסה מיידית אין הבדלים מבחינת עלות השתל עצמו, אך יש לקחת בחשבון שמתווספות עלויות נלוות, ייחודיות לפעולה זו. למשל, על מנת להשיג דיוק בהתקנת השתלים, בכדי שהכתרים הזמניים יתאימו מהניסיון הראשון יש צורך, לרוב, בשימוש בהשתלה ממוחשבת. כמו כן, יש צורך במבנים זמניים וכו’. עלויות אלו מעלות במידה מסויימת את העלות הכוללת.

ממה מורכבת העלות הגבוהה על השתלים? כיצד ניתן להשיג את הטיפול המשתלם ביותר?

עלות השתלים נגזרת משני מרכיבים עיקריים: סוג השתל (למשל, תוצרת ישראל או תוצרת שוויץ) וכן ניסיון והכשרה של הרופא (למשל, רופא מומחה למחלות חניכיים, אשר למד במשך 4-5 שנים על תחום השתלים, בד”כ יגבה סכום גבוה יותר עבור ההשתלה, וזאת הודות לידע והניסיון הנרחב שבסופו של דבר יבטיחו תוצאה אופטימלית). לכן, מומלץ לבדוק באיזה סוג שתלים הרופא משתמש ומה ההכשרה שלו בהשתלות שיניים (עדיף, כמובן, מומחה למחלות חניכיים, פריודונט, או מומחה לניתוחי הפה והלסתות).

מה הם יתרונות וחסרונות של לעשות השתלת שיניים בחוץ לארץ? טורקיה או רומניה

בכל מקום יש רופאים טובים יותר וטובים פחות. אחד הקשיים למטופל הוא לזהות אם הרופא שיטפל בו אישית הוא אכן רופא טוב ומקצועי. הדבר אינו פשוט, אך בארץ אפשר למצוא המלצות הודות הרופא, הן מהחברים והמשפחה והן מהאינטרנט. לעומת זאת, טיפול שיניים בחוץ לארץ הוא בגדר חתול בשק כיוון שהקושי לברר הודות הרופא הוא גבוה במספר רמות. היבט נוסף הוא טיפול בסיבוכים. לצערנו, סיבוכים הם חלק בלתי נמנע מהטיפולים. במידה והרופא נגיש ואפשר לקבוע אליו תור בכל עת, יש סבירות גבוהה יותר שיטפל בסיבוכים מהר מספיק כדי שלא ייגרם נזק בלתי הפיך.

המלצות מטופלים של השתלות שיניים בגוגל

אני חייב להמליץ על דוקטור וינברג, שלמרות כל הקשיים שהיו לי וכל ה״לא״ שקיבלתי אין ספור פעמים מרופאים, החזיר לי חיוך! הוא התגבר על כל החוסר עצם וטיפל בי במסירות רבה! עברתי אצלו בהצלחה 12 שתלים, אחרי שהשתלים שהיו לי נשרו מהפה, וממשיך לדאוג שזה לא יקרה שוב! תודה!!!!!!

טל גור

ביצעתי אצלו טיפול שתלים דנטליים, רופא מעולה, טיפול מקצועי ויעיל ללא תחושת כאב מקרין ונותן לך הרגשת ביטחון תוך כדי הטיפול. ממליץ עליו בחום.

שבתי בנימין

עברתי השתלות שיניים אצל הרופא, רוצה להמליץ עליו בחום! טיפול מדהים ויחס מדהים!

מרינה מיאגקוגולובה

Call Now Button דילוג לתוכן