המדריך המלא לשתלים דנטליים
ד״ר יבגני וינברג
מומחה למחלות חניכיים (פריודונט) והשתלות שיניים
מהם שתלים דנטליים?
שתלים דנטליים משמשים לעיגון שיניים תותבות, כתרים או גשרים, שמטרתם להשלים שיניים חסרות.
בזכות השתל הדנטלי, ניתן להשלים שיניים חסרות ולעגן אותן בפה, באופן קבוע או ניתן לשליפה בעת הצורך.
שתלים דנטליים דומים במבנה לבורג ועשוים לרוב ממתכת הנקראת טיטניום. בתהליך הקרוי “אוסיאואינטגרציה“, עצם הלסת נצמדת לטיטניום ועוטפת אותו באופן הדוק. זהו תהליך ביולוגי שאורך מספר חודשים.
לאחר שלב זה, יוכל הרופא המטפל להתקין על-גבי השתל את הפתרון השיקומי שנבחר ולהעניק למטופל את המראה והתפקוד האידאליים.
כיצד מתבצעת התקנת שתלים דנטליים?
השלב הראשון בתהליך ההשתלה הקלאסי כולל את החדרת השתל לתוך עצם הלסת. מדובר בהליך הדומה בתנאיו לטיפול כירורגי שגרתי והוא נעשה, לרוב, בהרדמה מקומית בלבד.
בתום שלב ההשתלה מתחיל, כאמור, תהליך ה”אוסיאואינטגרציה” האורך 3-6 חודשים, ובמהלכו מתפתחת עצם המקיפה את השתל באופן הדוק ואוחזת בו.
בתום מספר חודשי קליטה, חושף הרופא את השתל כדי להבליטו אל מחוץ לחניכיים ומחבר אליו כיפת ריפוי.
השלב השלישי כולל התקנת מבנה או מאחז אחר על-גבי השתל, ועליהם מותקנים כתר, גשר או תותבת.
האם ניתן לקצר את התהליך?
במשך מספר שבועות לאחר התקנת שתל דנטלי, האחיזה בעצם עדיין חלשה. בשלב זה יש סיכון שכוחות הלעיסה המופעלים בפה יפריעו לתהליך האיחוי והקליטה של השתל, ולכן נהוג להמתין מספר חודשים טרם ביצוע השיקום.
ואולם, במקרים מסוימים ניתן לחבר כתרים או תותבת זמנית באותו מפגש של ההשתלה או זמן קצר מאוד אחריו – פעולה הקרויה “העמסה מיידית“. במקרים אלה, נחסך זמן רב בהמתנה לקבלת המראה המיוחל מבחינה אסתטית, ועבור מטופלים רבים מדובר בעניין משמעותי ביותר.
בנוסף, לעיתים ניתן לקצר את זמן ההמתנה גם במקרים הדורשים עיבוי רכס או תוספת עצם, כך שבמקום להמתין מספר חודשים לאחר השתלת העצם, מתקינים גם את השתל הדנטלי באותו המפגש. חשוב להדגיש כי פעולות אלו לא מתאימות לכל המקרים ודורשות ניסיון ומיומנות רבה של הרופא המטפל.
האם ניתן לשפר את סיכוי הצלחת תהליך ההשתלה הדנטלית?
השימוש בשתלים דנטליים להשלמת השיניים החסרות פופולרי מאוד כיום. ככל שהידע בתחום זה הולך ונצבר, אחוזי ההצלחה של הטיפול באמצעות שתלים ורמת שביעות הרצון של המטופלים גבוהים מאוד, בייחוד אם הטיפולים מבוצעים על-ידי רופאים שהתמחו בהליכים אלה.
בנוסף, ככל שהטכנולוגיה מתקדמת, יותר ויותר שתלים מותקנים בהנחיה ממוחשבת. תכנון ממוחשב מאפשר דיוק רב, אף כי עדיין לא מתאים לכל המקרים.
בהשתלת שיניים מונחית מחשב, רופא השיניים מבצע מראש תכנון מדויק של המיקום התלת-ממדי של השתל בלסת. התכנון, המבוסס על נתוני הדמיית הסיטי (CT) הדיגיטלית, כולל תכנית תלת-ממדית מפורטת עם מיקומם האופטימלי והמדויק של השתלים לשם קבלת התוצאה האידאלית.
בהתאם לתכנון זה, נוצר סד כירורגי המותאם ללסת המטופל, ודרכו מוחדרים השתלים ללסת בכיוון ובעומק הנכון, תוך מניעת טעויות או תזוזות אפשריות ותוך הקפדה על הזוויות שנקבעו מראש.
הדבר מאפשר לבצע השתלות שיניים בהתאם לתכנון קפדני, להתקין את השתל בזווית הנכונה ולהימנע מקרבה מסוכנת למבנים אנטומיים סמוכים.
במקרים רבים, ניתן לבצע העמסה מיידית של שיקום זמני לאחר התקנת השתלים מונחית המחשב.
באמצעות השתלה מונחית מחשב, המטופל זוכה לתהליך קצר ומדויק יותר תוך התערבות כירורגית מינימלית, לתוצאה אסתטית מרשימה ומהירה יחסית ולחזרה מהירה אל שגרת חייו, כמעט ללא נפיחות וללא כאבים.
התקנת שתל דנטלי
ערוץ היוטיוב של האיגוד הישראלי לרפואת חניכיים
שאלות ותשובות לגבי שתלים והשתלות שיניים
לאחרונה נעקרה לי שן והרופא שלי המליץ על שתל. אני מאוד חוששת בגלל שזה מצריך ניתוח. מה הסיכונים האפשריים?
התקנת שתל דנטלי היא אכן פרוצדורה כירורגית.
יחד עם זאת, זו יכולה להיות פעולה פשוטה מאוד ולא כרוכה בסיכון רב, תלוי במצב של עצם הלסת. בכל אופן, כדי לבדוק מהם הסיכונים יש חובה לבצע צילום CT דנטלי.
בצילום אפשר לראות קרבה למבנים אנטומיים כמו עצבים וכלי דם, מערות האף (סינוסים) וכדומה. כך אפשר להעריך את הסיכונים. במידה ואכן קיים סיכון לפגיעה עצבית או חדירה לסינוס מומלץ להוועץ עם מומחה.
שימי לב, אין בארץ מומחיות בשתלים! מי שלומד את תחום ההשתלות במהלך ההתמחות המוכרת בארץ זה מומחה למחלות חניכיים (פריודונט) ומומחה לכירורגיית הפה והלסתות.
לפני כמה שנים עשו לי שתלים ועכשיו יש כאבים, דימום וריח רע מהאזור. למה זה קורה?
סביב שתלים דנטליים, כמו גם סביב שיניים טבעיות, עשויה להתפתח מחלת חניכיים שבסופו של דבר, ללא טיפול נכון, עשויה להביא לאובדן השתלים בגלל ספיגה של העצם שמחזיקה אותם.
דימומים וכאבים הם הסימן לכך שקיים תהליך דלקתי. מומלץ מאוד להתייעץ עם רופא חניכיים ולעבור טיפול בהקדם על מנת לשמר את השתלים בפה.
איך מתבצעת השתלת שיניים ביום אחד. במה היא שונה מההשתלה הרגילה?
השתלת שיניים ביום אחד (בשפה מקצועית – השתלה והעמסה מיידית) זהו הליך שבו באותו היום עוקרים את השיניים, מתקינים את השתלים וכן מחברים כתרים זמניים (אף פעם לא מחברים כתרים קבועים באותו היום).
היתרון של הפעולה הוא ברור: לחסוך פעולות כירורגיות, לחסוך אי נוחות משיניים תותבות זמניות וכן לחסוך זמן עד השיקום הקבוע. יחד עם זאת, לא כולם יודעים שסיכויי הצלחה של השתלה והעמסה מיידית הינם נמוכים יותר, בייחוד כשהרופא בוחר במקרה לא מתאים. יש יחסית מעט מקרים בהם ניתן לבצע השתלה והעמסה מיידית.
אחד מהם הוא חסר מלא של שיניים בלסת, שבו באמצעות 4-8 שתלים אפשר להשיג יציבות יחסית של הכוחות הפועלים על השתלים. דוגמה נוספת היא חסר שן בודדת באזור קדמי (בד”כ חותכת או מלתעה). כלל האצבע אומר שככל שהמצב מורכב יותר (למשל, חסר עצם משמעותי) כך יש לחלק את הטיפול ליותר שלבים.
האם יש הבדלים משמעותיים מבחינת העלויות בין השתלה רגילה לבין השתלה ביום אחד?
לרוב, במקרים של השתלה והעמסה מיידית אין הבדלים מבחינת עלות השתל עצמו, אך יש לקחת בחשבון שמתווספות עלויות נלוות, ייחודיות לפעולה זו.
למשל, על מנת להשיג דיוק בהתקנת השתלים, בכדי שהכתרים הזמניים יתאימו מהניסיון הראשון יש צורך, לרוב, בשימוש בהשתלה ממוחשבת. כמו כן, יש צורך במבנים זמניים וכו’. עלויות אלו מעלות במידה מסויימת את העלות הכוללת.
ממה מורכבת העלות הגבוהה על השתלים? כיצד ניתן להשיג את הטיפול המשתלם ביותר?
עלות השתלים נגזרת משני מרכיבים עיקריים: סוג השתל (למשל, תוצרת ישראל או תוצרת שוויץ) וכן ניסיון והכשרה של הרופא (למשל, רופא מומחה למחלות חניכיים, אשר למד במשך 4-5 שנים על תחום השתלים, בד”כ יגבה סכום גבוה יותר עבור ההשתלה, וזאת הודות לידע והניסיון הנרחב שבסופו של דבר יבטיחו תוצאה אופטימלית).
לכן, מומלץ לבדוק באיזה סוג שתלים הרופא משתמש ומה ההכשרה שלו בהשתלות שיניים (עדיף, כמובן, מומחה למחלות חניכיים, פריודונט, או מומחה לניתוחי הפה והלסתות).
מה הם יתרונות וחסרונות של לעשות השתלת שיניים בחוץ לארץ? טורקיה או רומניה
בכל מקום יש רופאים טובים יותר וטובים פחות. אחד הקשיים למטופל הוא לזהות אם הרופא שיטפל בו אישית הוא אכן רופא טוב ומקצועי.
הדבר אינו פשוט, אך בארץ אפשר למצוא המלצות הודות הרופא, הן מהחברים והמשפחה והן מהאינטרנט. לעומת זאת, טיפול שיניים בחוץ לארץ הוא בגדר חתול בשק כיוון שהקושי לברר הודות הרופא הוא גבוה במספר רמות.
היבט נוסף הוא טיפול בסיבוכים.
לצערנו, סיבוכים הם חלק בלתי נמנע מהטיפולים. במידה והרופא נגיש ואפשר לקבוע אליו תור בכל עת, יש סבירות גבוהה יותר שיטפל בסיבוכים מהר מספיק כדי שלא ייגרם נזק בלתי הפיך.
איך לבחור את הרופא המטפל? מדוע חשוב להתקין שתלים אצל מומחה לחניכיים?
חשוב להקפיד שהתהליך להתקנת שתלים דנטליים יהיה מיושם על ידי רופא שהתמחה בכך, למשל רופא שיניים מומחה למחלות חניכיים (פריודונט), שבנוסף ללימודי רפואת השיניים, למד 5 שנים נוספות והתנסה רבות בתחום השתלות השיניים.
לרופא מומחה יש את הידע והניסיון המתאימים, הן בשלב האבחון הקליני ותכנון ההליך והן בביצוע ההשתלה.
בנוסף, חשוב לבחור רופא שיוכל ללוות את המטופל גם לאחר סיום התהליך כולו; תחזוקה נכונה ומעקב קפדני חיוניים לשרידותו של השתלים הדנטליים לאורך זמן.
ד״ר וינברג, מומחה להשתלות שיניים
ד״ר יבגני וינברג DMD, MSc, PhD רופא חניכיים (פריודונט), השתלות שיניים. למידע נוסף על שתלים דנטליים אנא צור קשר עם המרפאה שלנו.