סימני דחיית שתל שיניים הם אחד מהנושאים החשובים ביותר שיש להכיר לאחר ביצוע השתלת שיניים. הבנה מוקדמת של סימנים אלו יכולה לסייע בזיהוי מוקדם וטיפול מיידי למניעת סיבוכים.

איך נראה שתל שיניים?

שתל דנטלי הוא מעין בורג עשוי מתכת (טיטניום או זירקוניה) שמוחדר בתהליך כירורגי המכונה “השתלת שיניים” אל תוך עצם הלסת של המטופל במטרה להוות תחליף יציב לשורש של שן טבעית.

אז, לאחר שאזור הניתוח מחלים מן הפעולה הכירורגית, ניתן להרכיב על השתל הדנטלי כתר או גשר המהווים למעשה שיניים מלאכותיות קבועות.
תהליך השתלת שיניים נחשב היום להליך רפואי נפוץ עם סיכויי הצלחה גבוהים. עם זאת, הואיל ומדובר בהחדרת גוף זר לתוך רקמה חיה, עדיין קיים סיכוי לדחיית שתל שיניים.

בין 3% ל-5% מן המטופלים סובלים ממצב של דחיית שתל (בטווח של עשר שנים מההשתלה) – ולהלן נתאר מהם הסימנים המעידים על כך ומה אפשר לעשות כדי למנוע זאת או כדי לטפל בכך.

איך נראה שתל שיניים?

מי נמצא בסיכון לדחיית שתל שיניים?

באופן כללי, כל אדם שעובר השתלת שיניים עלול לחוות מצב של דחיית השתל.

זהו סיכוי שקיים תמיד – ובכל זאת יש אוכלוסיות שבהן הסיכוי גבוה מעט יותר: אלה הם גברים ונשים שחולים במחלות חניכיים מסוימות, סוכרת שאינה מאוזנת, מחלות לב, בעיות במטבוליזם, וכן אלה שנוהגים לעשן ולצרוך אלכוהול בכמויות גבוהות.

סיבות לדחיית שתל שיניים

קיימות מספר סיבות אפשריות לכך ששתל שיניים יידחה.

אחת מהן יכולה להיות תכנון לקוי של ההשתלה עצמה: למשל במקרה שבו לא קיים די גובה עצם כדי לקלוט את השתל בצורה יציבה.

אמנם בדיקות מוקדמות אמורות לאותת על כך לרופא, ובעת הצורך ניתן לבצע השתלת עצם כהליך מקדים – אך לעיתים זה לא נראה בבדיקות.

סיבה אפשרית נוספת לדחיית שתל שיניים היא מחלה שעשויה להתפתח סביב שתלים (פריאימפלנטיטיס), שמובילה להיווצרות דלקת, שפוגעת ביציבות השתל ולפיכך לדחייתו.

במקרה של דחיית שתל שיניים, אין ברירה אלא לבצע הליך כירורגי נוסף כדי להסירו, ולאחר תקופת ההחלמה לבצע השתלת שיניים נוספת.

ערוץ היוטיוב של האיגוד הישראלי לרפואת חניכיים

סימני דחיית שתל שיניים

באופן כללי ניתן לחלק את סימני דחיית שתל שיניים לשני סוגים: כאלו שמתרחשים בתקופה הראשונה שלאחר התקנת השתל, עוד לפני ביצוע שיקום (המכונים בשפה הרפואית גם “כישלון מוקדם”) לעומת כאלה שמתרחשים אחרי שהשתלים שוקמו באמצעות הכתרים או הגשרים (ומכונים “כישלון מאוחר”).

סימנים מקדימים לדחיית השתל

מה ההבדל בין כישלון מוקדם לכישלון מאוחר?

הסימנים הנראים לעין עשויים להופיע בעיקר בתחילת תקופת ההחלמה, בדרך כלל עד 45 ימים לאחר ההשתלה (כישלון מוקדם), וכוללים נפיחות באזור המנותח, כאבים לאחר השתלת שיניים, הפרשות מוגלתיות וחוסר יציבות של שתל שיניים.

סימנים לדחיית השתל עשויים להופיע גם בין שנה וחצי לעשר שנים אחרי ההשתלה (כישלון מאוחר).

הם כוללים דימום קל ואדמומיות בחניכיים, ולכן קל לטעות ולחשוב שמדובר במחלת חניכיים כאשר בפועל מדובר בתסמיני דלקת חניכיים שמתפתחת בצורה איטית לאורך שנים.

על מנת לאבחן כראוי שמדובר בסימני דחיית שתל שיניים יש צורך בביקורים סדירים אצל רופא שיניים שיש לו את הידע והכלים לאתר את הבעיה מבעוד מועד.

דחיית השתל ללא סימנים מקדימים

כן, זה אמנם נדיר יותר אבל למרבה הצער יכול לקרות גם מצב של דחיית שתל שיניים ללא סימנים מוקדמים; אלא רק כאשר רופא השיניים מבצע חשיפה של השתל כהכנה לקראת השלב הבא בתהליך שיקום הפה, כגון הרכבת כתר.
סימני דחיית שתל שיניים

מה לעשות אם מופיעים סימני דחיית שתל שיניים?

אם מתחילים סימני דלקת באזור השתל, יש לפנות כמובן לרופא השיניים. ניתן לנסות לטפל בתסמינים אלה באמצעות חיטוי האזור המודלק ונטילת אנטיביוטיקה על פי הנחיות הרופא, ולעיתים די בכך כדי למנוע את דחיית השתל; אבל יתכן גם שלא תהיה ברירה אלא להסיר את השתל ולהתקין שתל אחר במקומו.

גם אם לא מופיעים סימנים כלשהם לאחר ההשתלה, עדיין יתכן שהם יתגלו בהמשך כתסמיני “כישלון מאוחר”.

כלומר, למרות שרוב הסיכויים הם שהתהליך עבר בשלום והכל בסדר, עדיין יתכן שהשתל יידחה לבסוף.

לכן חשוב לבקר בקביעות אצל רופא שיניים כדי שיבדוק את אזור ההשתלה ויוודא שהשתל נקלט כראוי.

איך לצמצם את הסיכוי לדחיית שתל שיניים?

הדבר החשוב ביותר שצריך לעשות הוא לבחור רופא שיניים מומחה, מקצועי ומנוסה.

זאת משום שמדובר בתהליך שנעשה יותר ויותר נפוץ, ועם זאת עדיין עשוי להתפתח לכל מיני כיוונים לא רצויים, כך שמוטב להפקיד את בריאות חלל הפה בכלל ואת השתלים בפרט בידיים המקצועיות ביותר שאפשר.

ככל שהרופא מומחה יותר ובעיקר מנוסה יותר, כך יש יותר סיכוי שהוא יידע לבצע את תהליך ההשתלה בצורה טובה יותר – אך גם יידע לזהות את הצלחתה או כשלונה באמצעות איתור סימנים לדחיית שתל.

חלק נוסף ובלתי נפרד מתהליך ההחלמה הוא שמירה קפדנית על הרגלי היגיינה נאותים בחלל הפה.

ככל שהשמירה על ההיגיינה תהיה טובה יותר, לרבות צחצוח שיניים כראוי ושימוש באמצעים כמו חוט דנטלי ושטיפת פה, כך גוברים הסיכויים שההחלמה תהיה מהירה וטובה יותר.

בנוסף, אם מטופל נוהג לעשן ולצרוך אלכוהול בכמויות גבוהות, עליו לדעת כי הרגלים אלה עלולים להוביל לדחיית שתלי שיניים.

על מנת שהתהליך יצליח, על המטופל להפסיק לעשן ולשתות לפחות חודש לפני ההשתלה ולאורך כל תקופת ההחלמה.

אחרת, סיכויי דחיית השתל יעלו בצורה משמעותית וכל התהליך עשוי להיות נדון לכישלון.

יש לכם שאלות נוספות על סימני דחיית שתל שיניים?

ניתן להפנות אותן אל ד”ר יבגני וינברג, מומחה לפריודונטיה (מחלות חניכיים) מטעם משרד הבריאות, ומומחה להשתלות שיניים.

לפרטים נוספים צרו קשר: 09-7674881

קריאות נוספות

Call Now Button דילוג לתוכן