השתלת חניכיים לכיסוי שורשי שן חשופים
ד״ר יבגני וינברג
מומחה למחלות חניכיים (פריודונט) והשתלות שיניים
מהי נסיגת חניכיים?
נסיגת חניכיים, או “רצסיה“, היא תהליך איטי והדרגתי של חשיפת שורש השן לחלל הפה, ופעמים רבות, במיוחד בשלבים הראשונים של התופעה, לא מבחינים בה.
הסימנים הראשונים לתופעה כוללים רגישות מוגברת למזונות חמים או קרים ולעיתים הופעת עששת צווארית. כאשר נסיגת החניכיים נגרמת כתוצאה ממחלת חניכיים, תתרחש פגיעה במנגנון התאחיזה של השן. בנוסף, מדובר בפגם אסתטי משמעותי ביותר, בעיקר כשמדובר באזור הנגלה בחיוך. אחד הטיפולים היעילים ביותר לבעיה הוא ניתוח להשתלת חניכיים.
מהם הגורמים לנסיגת חניכיים?
▪️ היגיינה אוראלית לא מספקת – דלקות ומחלות חניכיים לא מטופלות יכולות לגרום בשלבים שונים של המחלה לנסיגת חניכיים והן אחת מסימני מחלת החניכיים.
▪️ צחצוח אגרסיבי – צחצוח עם מברשת קשה ובעוצמה חזקה עלול לגרום טראומה לחניכיים.
▪️ גירוי מכאני קבוע של החניכיים – פירסינג בחלל הפה, הגורם לחיכוך מתמשך עם החניכיים, או לחילופין כתר / שחזור (סתימה), אשר מגיעים באופן לא תקין עד שולי החניכיים. גם גירוד של החניכיים באמצעים חיצוניים, כמו קיסם, עלול לפגוע בחניכיים ולהביא לנסיגתן.
▪️ יישור שיניים – במהלך טיפול אורתודונטי מתרחשת תזוזת שיניים העלולה לגרום למצב בו השיניים נדחקות אל מחוץ למעטפת העצם המקיפה אותן.
▪️ עישון – במעשנים ניתן לזהות יותר נסיגת חניכיים מאשר בלא מעשנים.
▪️ גנטיקה – כאשר למטופל יש חניכיים עדינות ודקות, קיים סיכוי גדול יותר לנסיגת חניכיים, במיוחד בשילוב עם הגורמים האחרים שצוינו לעיל.
מהי השתלת חניכיים?
השתלת חניכיים הינה הליך כירורגי מקומי בו מניחים כמות מספקת של רקמת חניכיים, כך שתכסה את השן שסובלת מנסיגת חניכיים. את רקמת החניכיים המושתלת קוצרים בדרך כלל מאזור החך הקשה של המטופל, או מותחים מאזור הסמוך לאזור נסיגת החניכיים. בשנים האחרונות, התפתחו טכניקות חדשות וחומרים נוספים המהווים תחליפים ביולוגיים, בהם ניתן להשתמש כחומרי רקמת חניכיים, ובכך להימנע מלקיחת רקמה עצמית ופציעת אתר נוסף בפה המטופל. לאחר תקופה של ריפוי המקום המטופל, השתל הופך לחלק אינטגרלי מהחניכיים.
מתי כדאי לבצע השתלת חניכיים?
▪️ כאשר המטופל מרגיש שמראהו האסתטי נפגע כתוצאה מנסיגת החניכיים.
▪️ רגישות לקור/חום ושינויי טמפרטורה בחלל הפה אשר גורמים לפגיעה באיכות החיים של המטופל.
▪️ כאשר ישנה התקדמות חמורה בנסיגת החניכיים במהלך השנים, אשר עלולה להוות מקור לניידות ואובדן שיניים.
מה קורה לאחר הטיפול?
במהלך השבועיים הראשונים שלאחר הטיפול, מומלץ להקפיד על אכילת מזונות רכים וקרירים, וחשוב מאוד לא לצחצח את האזור בו בוצעה ההשתלה ולא להעביר חוט דנטלי בין השיניים באזור זה עד לריפוי מוחלט. ניתן לקחת משככי כאבים על פי הנחיות הרופא ובהתאם לרמת הכאב. סוג השתלת החניכיים ועומקה משפיעים על עוצמת הכאב, כאשר במידה שבוצעה השתלה מתחליף ביולוגי ולא נפצע אתר נוסף לצורך הסרת רקמה, הכאב צפוי להיות מינורי. לעיתים, הרופא ייתן מרשם לטיפול אנטיביוטי על מנת להקטין את הסיכון לזיהום ודלקות.
החלמה כללית של הפה צפויה להתרחש כשבועיים לאחר הטיפול. כשמונה שבועות לאחר הניתוח, הרקמות שהושתלו מבשילות וניתן לקבוע בוודאות איזו כמות של רקמה נקלטה. לצורך אופטימיזציה של הטיפול, הרופא יבצע בשלב זה הערכה של האזור בו בוצעה ההשתלה על מנת לבחון האם יש צורך בהליך משלים.
איך לבחור את הרופא המטפל?
מדוע כדאי לבצע השתלת חניכיים אצל מומחה למחלות חניכיים? הטיפול הכירורגי בנסיגת חניכיים הינו טיפול המצריך מיומנות ומקצועיות גבוהה. תחילת הטיפול היא זיהוי גורמי הסיכון לנסיגת החניכיים וביטולם. במידה שהתרחשה נסיגת חניכיים, מומלצת בדיקה ע”י מומחה למחלות חניכיים (פריודונט) על מנת לבדוק האם המקרה מצריך ומאפשר טיפול.
מידת ההצלחה של ניתוח השתלת חניכיים, כמו גם הסיכון לסיבוכים ושיפור היגיינת הפה בטווח הארוך, תלויים במידה רבה באיכות, במיומנות ובניסיון של הרופא שבו תבחרו. זו הסיבה שחשוב שיהיה לכם את כל המידע הדרוש כדי לקבל החלטה מושכלת ומבוססת.
למידע על נסיגת חניכיים צור קשר עם מרפאת השיניים שלנו.
שאלות נפוצות לגבי נסיגת חניכיים
רופא שיניים שלי המליץ להתייעץ עם רופא חניכיים בגלל נסיגה שיש לי. עד כמה זה יכול להיות חמור?
נסיגת חניכיים יכולה להופיע כסימן יחיד, למשל בגלל צחצוח שיניים אגרסיבי עם מברשת קשה, או כחלק ממחלת חניכיים, מחלה זיהומית שכוללת גם פגיעה במנגנון שמחזיק את השיניים (עצם של הלסת). בהחלט כדאי להיוועץ עם מומחה למחלות חניכיים (פריודונט), כפי שהרופא שלך המליץ, על מנת לאבחן את מקור הנסיגה ולטפל בהתאם.
יש לי דימום מהחניכיים, בעיקר כשאני מצחצח שיניים. האם זה מצב טבעי?
חניכיים בריאות לא אמורות לדמם. דימום מופיע רק במצב של דלקת חניכיים או אפילו מחלת חניכיים (כשגם העצם שמחזיקה את השיניים מתחילה להיספג). כדאי לפנות למומחה למחלות חניכיים (פריודונט) שיאבחן את הבעיה. לרוב, דלקת חניכיים זהו מצב הפיך וכדאי לרפא אותה כדי להימנע ממצבים חמורים יותר.
שתלת חניכיים המבוצעת ע”י מומחה/ית לרפואת חניכיים
ערוץ היוטיוב של האיגוד הישראלי לרפואת חניכיים
אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר
ד״ר יבגני וינברג DMD, MSc, PhD רופא חניכיים (פריודונט) והשתלות שיניים.
לשאלות נוספות נא לפנות למרפאה שלנו ונשמח לעזור.