השתלת שיניים רגילה היא תהליך שבמסגרתו מוחדרים שתלים דנטליים אל עצם הלסת של המטופל.
שתלים אלה מחליפים בעצם את השורש הטבעי של השן ועליהם ניתן לבנות אחר כך שחזורים מלאכותיים של שיניים: כתרים, גשרים וכדומה. כיום, עם התפתחות הטכנולוגיה והצטברות הניסיון של רופאי שיניים בישראל ובעולם, השתלת שיניים כפי שתוארה לעיל נחשבת להליך רפואי פשוט יחסית עם שיעורי הצלחה ושביעות רצון גבוהים מאוד.
אבל יש אנשים שלא יכולים לעבור השתלת שיניים כזו, משום שאין להם די נפח עצם לסת כדי לאחוז את השתלים הדנטליים במקומם באופן יציב.
על מנת שגם אותם אנשים יוכלו ליהנות מאפשרות שיקום הפה, מחיוך רחב ויפה ומשחזור היכולות הפונקציונליות של הלעיסה והדיבור, קיימות אפשרויות נוספות לבצע השתלת שיניים.
אחת מהן היא לבצע תחילה השתלת עצם ו\או הרמת סינוס (בלסת עליונה בלבד)), ולאחר מספר חודשי החלמה לבצע השתלת שיניים רגילה.
אפשרות נוספת, הקיימת רק בלסת העליונה, היא לבצע השתלת שיניים באמצעות שתלים זיגומטיים.
מה הם שתלים זיגומטיים?
שתלים זיגומטיים הם שתלים דנטליים מסוג ייחודי, אשר מוחדרים אל עצם הלחי (המכונה גם עצם הזיגומה, ומכאן שמם של השתלים). בדומה לשתלים הדנטליים הסטנדרטיים, שתלים זיגומטיים עשויים מתכת ותפקידם להחליף את השורש הטבעי של השן.
בניגוד לשתלים הסטנדרטיים, שתלים זיגומטיים מעט יותר ארוכים – בדרך כלל בין שלושה לשבעה ס”מ – והם מוחדרים לעצם הלחי ולא לעצם הלסת.
לאחר מכן התהליך למעשה זהה לגמרי: על השתלים הדנטליים נבנים השחזורים בהתאם לצורך ולתוכנית הטיפולית.
למי שתלים זיגומטיים מתאימים?
כאמור, שתלים זיגומטיים הם פתרון אפשרי למטופלים שמתאימים לטיפול השתלת שיניים רגילה בלסת העליונה אבל אין להם די נפח עצם בלסת.
במקרים שבהם אין אפשרות לבצע השתלת עצם כתוצאה ממחלה או זיהום במערות האף (סינוסיטיס), או שבוצעה השתלת עצם שלא הספיקה ליצירת די נפח עצם, או שהמטופל פשוט אינו מעוניין לעבור את שלב הביניים הזה מסיבה אחרת – ניתן לבצע השתלת שתלים זיגומטיים.
ולמי זה לא מתאים?
למטופלים שעוברים טיפולים כימותרפיים או שנוטלים תרופות מסוימות. לכן חשוב להתייעץ עם רופא שיניים מוסמך, ותיק ובעל ניסיון בהשתלות מסוג זה.
כך עובדת השתלת שתלים זיגומטיים
לפני ביצוע ההשתלה, על המטופל לבצע הדמיית CT כדי ליצור מודל תלת ממדי של הפה ולאפשר לרופא השיניים לתכנן במדויק את ההליך הטיפולי.
לאחר מכן, ההליך מתבצע בצורה דומה מאוד לזה של השתלת שיניים רגילה מלבד העובדה שהשתלים מוחדרים לעצם הלחי ולא לעצם הלסת.
לרוב נהוג לבצע השתלת שני שתלים זיגומטיים בכל צד של הפה (סה”כ ארבעה). בדרך כלל, באותו היום מתבצעת גם התקנת גשר זמני על השתלים הזיגומטיים. התהליך מתבצע בהרדמה מקומית, ובסופו המטופל משתחרר לביתו מיד, ללא צורך באשפוז, ועם שיניים זמניות.
לאחר תקופת החלמה של מספר חודשים, בדומה לשתלים הסטנדרטיים, ניתן להמשיך בטיפולי השיקומי: התקנת שחזורים קבועים.
סיכונים ותופעות לוואי של השתלת שתלים זיגומטיים
גם השתלת שתלים זיגומטיים נחשבת להליך רפואי בעל שיעורי הצלחה ושביעות רצון גבוהים מאוד.
עם זאת, כבכל הליך רפואי, גם במקרה הזה המטופל עשוי לחוות דימום קל או נפיחות באזור המטופל, לעיתים גם רגישות מסוימת לקור או לחום.
עם זאת מדובר בתופעות לוואי שחולפות מעצמן לאחר כמה ימים.
באשר לסיכונים של השתלת שתלים זיגומטיים, הם בעצם לא שונים מהותית מאלה של השתלת שיניים רגילה הן מבחינת הסיכויים להתרחשותם והן מבחינת הסיכונים עצמם: אובדן תחושה באזור המטופל, תגובה אלרגית לחומר ההרדמה, זיהום מקומי, דחיית השתלים, פגיעה עצבית וכדומה.
עם זאת, מדובר במקרים נדירים ביותר, שחלקם חולפים מעצמם והאחרים ניתנים לטיפול. בכל מקרה יש להקפיד על מילוי הנחיות הרופא ולהיות בקשר עם מרפאת השיניים.
למה כדאי לבחור בשתלים זיגומטיים?
אם מטופל כלשהו נמצא מתאים לביצוע השתלת שיניים בעזרת שתלים זיגומטיים, כנראה שאין לו די נפח עצם בלסת העליונה כדי לבצע השתלת שיניים רגילה.
במצב כזה, שתלים זיגומטיים יכולים להיוות פתרון אידיאלי ממספר סיבות אפשריות:
- שתלים זיגומטיים מייתרים את הצורך בביצוע השתלת עצם ו\או הרמת סינוס והמתנה להחלמה או צמיחת רקמת עצם. התועלת בכך כפולה: גם חיסכון בעלויות הודות לוויתור של שלב הביניים של השתלת העצם (או, במקרים מסוימים, הרמת סינוס); וגם חיסכון בזמן.
- בניגוד להליכים רפואיים אחרים שתלויים במצבה של עצם הלסת, השתלת שתלים זיגומטיים מתבצעת בעצם אחרת לגמרי ולכן למעשה ניתן לבצע אותה כמעט אצל כל מועמד מתאים.
- הודות לחוזק ולאיכותה של עצם הלחי, שחזורים שנבנים על גבי שתלים זיגומטיים מהווים שיפור משמעותי ומיידי באסתטיקה ובפונקציונליות ומחזיקים מעמד היטב גם מספר שנים לאחר ביצוע ההשתלה.
ראוי גם לציין שמחירם של שתלים זיגומטיים אמנם גבוה יותר מזה של שתלים דנטליים רגילים, אך יש לקחת בחשבון גם את העובדה שבדרך כלל יש צורך בפחות שתלים מאשר בהשתלת שיניים רגילה, וכן שניתן לוותר על שלבי ביניים של השתלת עצם או הרמת סינוס.
יחד עם העובדה שהשתלת שיניים בעזרת שתלים זיגומטיים מחזיקה מעמד לשנים רבות, מדובר בפתרון שיכול להיות יעיל ביותר עבור אלה שזקוקים להשתלת שיניים בלסת העליונה אך אין להם די נפח עצם לביצוע השתלה רגילה.
ד”ר וינברג הוא רופא מומחה למחלות חניכיים ולהשתלות שיניים, בעל ניסיון רב ומיומנות גבוהה ביותר בביצוע השתלת שיניים עם שתלים זיגומטיים. לפרטים נוספים: 09-7674881