עולם רפואת השיניים הוא רחב וכולל מגוון תחומים ותתי-תחומים שבהם ניתן להתמחות. בעוד שרוב המטופלים בדרך כלל מכירים רופאי שיניים כלליים (General Practitioners), קיימים גם רופאי שיניים שמתמחים בתחומים צרים יותר, ואחד מהם הוא הפריודונט, המומחה לרפואת חניכיים (Specialist in Periodontology). זהו הרופא שאליו מומלץ לפנות על מנת לאבחן ולטפל בתופעות שקשורות לחניכיים ושתלים דנטליים.
במאמר זה נרחיב על תחום הפריודונטיה, נעמיק בשאלה מה ההבדל בין פריודונט לבין רופא שיניים כללי ונבין מהן מחלות חניכיים, אצל מי כדאי לבצע שתלים דנטליים, ואילו טיפולים ניתן לקבל אצל פריודונט.

מה זה פריודונטיה?

פריודונטיה היא אחד מהתחומים הקשורים ברפואת השיניים, המתמקדת בחניכיים (שתפקידם הוא להגן על הרקמות העמוקות שמתחת, בדומה לעור) וברקמות תמיכה, המקיפות ומעגנות את השיניים או שתלים דנטליים (בעיקר, רקמת עצם). פריודונט, כרופא שיניים שמתמחה במחלות חניכיים ובשתלים דנטליים, עוסק באבחון, מניעה וטיפול בבעיות רפואיות שונות ברקמות אלה, כגון פריודונטיטיס (מחלת חניכיים, שבה נפגע כל מנגנון התמיכה של השיניים, עד שלבסוף המצב הופך לבלתי הפיך ומצריך עקירות של שיניים), נסיגת חניכיים (למשל, כתוצאה מיישור שיניים, דלקת מקומית או צחצוח שיניים אגרסיבי), וכן בניית עצם לפני או במהלך התקנת שתלים דנטליים, התקנת השתלים עצמם ותחזוקתם. למרות שפעמים רבות נושא זה לא זוכה לעניין מספק, תחזוקה פריודונטלית חשובה גם למניעת התפתחות מחלת חניכיים ועצם סביב שתלים (פרי-אימפלנטיטיס), ולא רק סביב שיניים.

מה ההבדל בין פריודונט לבין רופא שיניים כללי

מה ההבדל בין פריודונט לבין רופא שיניים כללי?

כאמור, פריודונטיה היא תחום צר יותר בעולם של רפואת שיניים כללית. בעוד שיש רופאי שיניים כלליים שיכולים לאבחן או לטפל בעיקר בבעיות בשיניים עצמן – פריודונט הוא אדם שהתמחה בתחום החניכיים במשך 4-5 שנים באחד המוסדות המוכרים מטעם משרד הבריאות בארץ, רכש ידע גם בתחומים רלוונטיים נוספים בעלי קשר הדוק לרפואת חניכיים, כגון שתלים דנטליים, עמד בבחינות התמחות וקיבל הכרה בתור מומחה לפריודונטיה על ידי משרד הבריאות. רק כדי לסבר את האוזן, מתוך כ- 10,000 רופאי שיניים הרשומים בארץ נכון לשנת 2024, רק כ-150 הינם בעלי הכרה בתור מומחים לפריודונטיה. חשוב גם לציין שבארץ אין הכרה נפרדת בהתמחות בשתלים דנטליים. רק מתמחים בפריודונטיה או בכירורגיית פה ולסת עוברים הכשרה מקיפה ומבוקרת בתחום זה, ולכן מומחים בפריודונטיה או בכירורגיית פה ולסת הם הרופאים המיומנים ביותר בבניית עצם לצורך התקנת שתלים דנטליים, וכן בהתקנת השתלים.

לכן במקרים מסוימים כאשר אדם ייגש למרפאת שיניים ויאובחן עם בעיה כלשהי בחניכיים או בצורך בבניית עצם והתקנת שתלים דנטליים, ייתכן ורופא שיניים או שיננית יפנו אותו להמשך טיפול אצל פריודונט, שמתאים יותר לאבחן ולטפל במקרים מורכבים של בעיות חניכיים, כגון דלקות חריפות, נסיגות חניכיים, ספיגות עצם סביב שתלים וכדומה. לחלופין, אם ברור לאדם שהוא סובל ממצב כלשהו בחניכיים או סביב שתלים (כמו דימום מהחניכיים או נסיגתן) – ניתן גם לפנות ישירות לפריודונט כמו ד”ר וינברג.

סיבות להיווצרות מחלות חניכיים

קיימים מספר גורמים שעלולים להוביל להיווצרות מחלת חניכיים, כאשר הגורם הראשוני הוא זיהום חיידקי. אם כי, לא כל מי שיש לו הרבה חיידקים בתוך כיסי חניכיים (המרווחים בין השיניים לחניכיים), למשל בגלל היעדר צחצוח שיניים יעיל, יפתח בהכרח מחלת חניכיים. יש גורם פנימי, שלרוב תלוי בתורשה, שגורם במקרים מסוימים לגוף להגיב ביתר לחיידקים; מה שפוגע בסופו של דבר גם ברקמות שלו עצמו, כמו חניכיים ועצם שמעגנת את השיניים או השתלים.

גם מצבים פיזיולוגיים ופתולוגיים שונים עשויים להשפיע על בריאות החניכיים והשתלים הדנטליים. במהלך הריון, לדוגמה, קיימת ירידה טבעית מסוימת בפעילות המערכת החיסונית של האישה, ולכך עשויה להיות השפעה על מצב החניכיים. גם מחלת הסוכרת עשויה להחמיר את הביטוי של מחלת החניכיים סביב שיניים ושתלים (וגם ההפך נכון – מחלת חניכיים עשויה לפגוע באיזון סוכרתי אצל החולים). בנוסף יש תרופות שונות שעשויות להשפיע על בריאות החניכיים; וכמובן, עישון שפוגע במערכת החיסונית כולה עשוי גם הוא להחמיר את מחלות החניכיים, וכן לפגוע בשרידות של שתלים דנטליים בפה.

מתי לפנות אל פריודונט

מתי לפנות אל פריודונט?

אדם שיש לו דלקת חניכיים (“ג’ינג’יביטיס”) לרוב סובל מדימום בצחצוח וריח רע מהפה, בדרך כלל ללא כאבים משמעותיים. לכן, כפי שקורה לרוב, האדם אינו מודע לבעיה או מנסה להדחיק אותה, למשל, בטענה שדימום בצחצוח זו תופעה טבעית (וכמובן שלא כך הדבר). ואמנם, דלקת חניכיים זהו מצב הפיך, שיחזור לקדמותו לאחר טיפול מתאים והקפדה על הגיינת הפה. זאת בשונה ממחלת חניכיים, פריודונטיטיס, המתאפיינת בספיגת עצם ולכן ברוב המקרים איננה הפיכה. חשוב לציין שלאחר תקופה מסויימת, במרבית המקרים, דלקת חניכיים עשויה להוביל למחלת חניכיים הרסנית ואובדן שיניים. לכן חשוב אבחון מוקדם. זו הסיבה שרופאים מפצירים במטופליהם להגיע לבדיקות שגרתיות לפחות אחת לחצי שנה, ואף בתדירות גבוהה יותר אם אובחנו עם מחלה.

סימנים של פריודונטיטיס גם כוללים דימום בצחצוח, ריח רע מהפה ונפיחות בחניכיים, אך בנוסף גם נסיגת חניכיים וחשיפת שורשי השיניים, ניידות שיניים ותזוזת שיניים הגורמת לפתיחת מרווחים והפרעה אסתטית. גם נסיגת חניכיים עשויה להביא להפרעה אסתטית וכן לרגישות לחום/קור. לבסוף השיניים עלולות לאבד את יציבותן, להתרופף, לנוע ואף ליפול.

מומלץ לפנות למרפאת השיניים בשלב מוקדם ככל האפשר על מנת לאבחן את הבעיה ולטפל בה. אם נדרשים מומחיותו וניסיונו של פריודונט, רופא השיניים או השיננית ימליצו על הפנייה אליו. בנוסף, לעיתים כדאי לשלב פריודונט במסגרת טיפולים מורכבים כמו השתלות דנטליות, טיפולי שיקום הפה וכדומה. זאת, כאמור, משום שבשונה ממרבית ההתמחויות האחרות המוכרות בארץ, ההתמחות בפריודונטיה כוללת גם התנסות מקיפה בבניית עצם, הרמת סינוס והתקנת שתלים דנטליים.

טיפולים שניתן לקבל אצל פריודונט

הפריודונט מוסמך לבצע את כל טיפולי השיניים בדומה לרופא שיניים כללי, וכן שורה ארוכה של טיפולי חניכיים וכל מה שקשור בשתלים דנטליים. בין היתר:

  • טיפול בדלקת חניכיים: כאמור קשה לזהות אותה בשלביה הראשונים, אבל אם כבר אובחנה דלקת חניכיים, פריודונט יכול לטפל בה באמצעות טיפולי חניכיים ייעודיים והקניית הרגלי הגיינה מתאימים.
  • הקצעת שורשים: טיפול שמיועד למקרים מתקדמים יותר של מחלת חניכיים, במסגרתו מבוצע ניקוי עמוק ויסודי של כיסי החניכיים מן המשקעים הרכים (כמו רובד חיידקי) והקשים (כמו האבנית), והחלקת שורשי השיניים למניעת התיישבות מחדש של החיידקים.
  • ניתוח חניכיים: במקרים מורכבים של מחלותחניכיים מתקדמות, כשקיימת נסיגת חניכיים או ספיגת העצם המעגנת את השיניים, או כאשר יש צורך בשיקום חניכיים למטרות הליכי שיקום מורכבים, פריודונט רשאי לבצע פרוצדורות כירורגיות ברקמת החניכיים והעצם המעגנת את השיניים.
  • השתלת חניכיים: כאשר מחלת החניכיים התקדמה עד כדי כך שרקמת החניכיים נהרסת, במקרים מסוימים פריודונט יכול להחזיר את הגלגל לאחור באמצעות השתלת חניכיים.
  • השתלת שיניים: במקרים בהם אבדו שן אחת או יותר, בין אם עקב מחלת חניכיים או מסיבה אחרת, ניתן להשתיל בעצם הלסת שתלים דנטליים, עליהם לבנות שיניים מלאכותיות במקום השיניים הטבעיות וכך לשחזר את הפונקציונליות והאסתטיקה של הפה.
  • השתלת עצם: כפרוצדורת ביניים במסגרת תהליך השתלת שיניים או במצב שבו מחלת חניכיים פגעה בעצמות הלסת עד כדי כך שיש קושי להתקין את השתל בעמדה נכונה.
  • טיפולים אסתטיים כמו תיקון פגמים בחניכיים, הלבנת חניכיים, הארכת כותרות השיניים לצרכים רפואיים ואסתטיים וכדומה.

ד”ר יבגני וינברג

ד”ר יבגני וינברג הוא פריודונט בעל שנים רבות של ניסיון ברפואת חניכיים ושתלים דנטליים, מרצה בכיר לפריודונטיה באוניברסיטת תל אביב, במחלקה לפריודונטיה ושתלים דנטליים, ומנהל תחום הפריודונטיה בבית חולים בילינסון. לבירורים, פרטים נוספים או קביעת תור ניתן ליצור קשר בטלפון 09-767-4881
Call Now Button דילוג לתוכן