השורשים של השיניים שלנו אחוזות היטב באמצעות מנגנון תאחיזה הכולל את עצם הלסת, צמנטום המחובר באופן הדוק לשורש השן ורצועה דקה של רקמה רכה המחברת בין העצם לצמנטום (רצועה פריודונטלית). החניכיים מכסות על רקמות מנגנון התאחיזה ומגינות עליהן. לכן כל פעולה שנרצה לבצע בחלל הפה, ובמיוחד טיפול אורתודונטי, חייבת להתחיל כאשר החניכיים בריאות. אך מהו הקשר המדויק בין הדברים, ומה צריך לעשות על מנת להגדיל את סיכויי ההצלחה של טיפול יישור שיניים ולמנוע פגיעה בחניכיים וברקמות של מנגנון התאחיזה?
מהי מחלת חניכיים?
בשלבים הראשונים, כאשר עדיין מדובר בדלקת חניכיים הפיכה (ג’ינג’יביטיס), אבל מנגנון התאחיזה עדיין לא נפגע, ניתן לטפל בה בדרכים פשוטות יחסית אצל רופא שיניים או שיננית. בשלבים מתקדמים יותר, כאשר מדובר במחלת חניכיים מתקדמת (פריודונטיטיס), הכוללת פגיעה בלתי הפיכה ברקמות מנגנון התאחיזה, ייתכן שיהיה צורך בטיפולים אחרים, כמו הקצעת שורשים או ניתוח חניכיים.
מהו יישור שיניים?
למעשה, השיניים “זזות” בתוך עצם הלסת. אבל עצם זו רקמה קשה, אז איך שן יכולה לזוז בתוכה? מבחינה ביולוגית זה מתאפשר בכך שכאשר מפעילים כוחות אורתודונטיים על השיניים, בצד הלחץ יש ספיגת עצם ובצד המתח יש בניית עצם.
מחלת חניכיים עלולה לפגוע בטיפול יישור שיניים
על אחת כמה וכמה הדבר נכון במסגרת תהליך יישור שיניים. הכוחות המופעלים על השיניים אמורים לגרום להן לזוז למנח רצוי, אבל הם גם יכולים להחמיר בצורה קיצונית את ספיגת העצם שנגרמה על ידי מחלת החניכיים שברקע. כלומר, במקרים של יישור שיניים תוך כדי פריודונטיטיס, העצם המעגנת את שורשי השיניים עשויה להיספג ולהיעלם עד כדי כך שהשן תאבד את אחיזתה בלסת ותיפול.
האם גם ההיפך נכון וטיפול יישור שיניים עלול לפגוע בחניכיים?
בפועל, יישור השיניים עצמו לא נחשב לגורם למחלת חניכיים, אך הוא עשוי להחמיר מאוד מחלת חניכיים קיימת. יחד עם זאת, כאשר יישור שיניים נעשה בצורה מבוקרת ותחת מעקב של רופא מומחה למחלות חניכיים (פריודונט), הוא יכול אפילו לשפר את מצב החניכיים – זאת על ידי הקלת הגישה להיגיינה, שכן, יותר קשה לשמר היגיינה טובה בשיניים עקומות.
האם ניתן להתחיל יישור שיניים עם מחלת חניכיים פעילה?
מניעת מחלות חניכיים והתמודדות איתן תוך כדי ייישור שיניים
כאמור, על מנת להתחיל ביישור שיניים, על החניכיים (ובריאות הפה באופן כללי) להיות במצב טוב ככל האפשר. ברגע שנקודת הפתיחה טובה, יש לשמור עליה – כלומר להקפיד על היגיינת הפה כדי שלא תיווצר מחלת חניכיים שתפגע, חלילה, בתוצאות הטיפול האורתודנטי. לשם כך:
- יש להשתמש במברשת שיניים ובחוט דנטלי כמו שצריך ובאופן קבוע. אם במסגרת הטיפול האורתודנטי ניתנו הנחיות ספציפיות (למשל שימוש במברשות ייעודיות), יש להקפיד לבצע אותן.
- אם יישור השיניים מתבצע בשיטה שמקשה על צחצוח השיניים, ייתכן שכדאי לעשות שימוש בשטיפת פה המכילה חומר אנטי-בקטריאלי. כדאי להתייעץ בנושא זה עם הרופא.
- מומלץ לבקר בכל חודשיים-שלושה אצל שיננית על מנת לבצע מעקב אחר מצב השיניים והחניכיים.
- וכמובן, לבצע ביקורות תקופתיות הן אצל אורתודנט והן אצל רופא החניכיים על מנת לאתר סימנים מוקדמים להתפתחות מחלת חניכיים ולשקול אמצעי טיפול מתאימים.