מהי השתלת שיניים ואיך היא מתבצעת?
קיימים מספר סוגים של שתלים דנטליים וטכנולוגיות חדשניות המאפשרות לבצע את תהליך השיקום בצורה מהירה, עם תוצאות אסתטיות משופרות ויכולת שיקום גם במקרים מורכבים. בין היתר ניתן למנות:
- השתלת שיניים ממוחשבת: טכנולוגיה חדשנית של צילומי CT ותכנון תלת-ממדי באמצעות תוכנה ייעודית, המאפשרת למקם את השתלים בצורה מדויקת ביותר ולמזער את סיכויי הפגיעה בעצבים או במבנים אנטומיים אחרים.
- השתלת שיניים ביום אחד (“השתלה מיידית” או “העמסה מיידית”): שיטה המאפשרת למטופלים מסוימים גם להחדיר את השתלים וגם להרכיב עליהם שיניים זמניות כבר באותו היום, מה שמקצר את תקופת הביניים של הקליטה וההחלמה ומאפשר למטופל לצאת מהמרפאה עם חיוך מלא. התנאי העיקרי להיתכנות של האפשרות הזו היא קיומו של די נפח עצם שיוכל לאפשר את יציבות השתלים. מי שאין לו די נפח עצם, עשוי להזדקק לשלבי ביניים נוספים כמו השתלת עצם או הרמת סינוס.
- שימוש בשתלים קצרים במיוחד, המתאימים למקרים של הרס קיצוני של עצמות הלסת, או להפך, שתלים ארוכים במיוחד (כגון שתלים פטריגואידים ושתלים זיגומטיים), המאפשרים עיגון בעצמות הגולגולת. בתנאים מסוימים, גם שיטה זו מאפשרת לחסוך את שלבי הביניים שהוזכרו לעיל.
שיטות אחרות לשיקום הפה?
גשרים דנטליים
גשר דנטלי הוא פתרון שיקומי קבוע להשלמת שיניים חסרות, כאשר למעשה מדובר בקונסטרוקציה אחת המורכבת ממספר כתרים שמחוברים יחד ומודבקים על גבי שיניים משני צידי השן החסרה (או השיניים החסרות). קיימים כמה סוגים של גשרים דנטליים: הגשר הקלאסי והנפוץ ביותר מצריך השחזה של שתי השיניים הבריאות הסמוכות; סוג אחר של גשר מכונה ‘גשר מרילנד’ והוא לא מצריך השחזת שיניים אלא מודבק על השיניים הבריאות הסמוכות, אם כי גשר מרילנד פחות יציב מגשר קלאסי.
היתרונות של גשרים דנטליים לעומת השתלות שיניים הם שתהליך השיקום נמשך רק כמה שבועות לעומת כמה חודשים, העלות נמוכה יותר ואין צורך לבצע הליך כירורגי של השתלה. יחד עם זאת, רוב הגשרים הדנטליים מצריכים פגיעה יזומה בשיניים בריאות (כגון השחזה של השיניים, ובמרבית המקרים גם טיפול שורש), מה שמחליש אותן; בנוסף, לא בכל מקרה ניתן לבצע גשר דנטלי, שכן אם חסרה שן באחת הקצוות של הלסת – אין על מה “להשעין” את הגשר.
שיניים תותבות
שיניים תותבות הן התקנים נשלפים שמטרתם להחליף שיניים חסרות. הן מיוצרות מחומרים כמו אקריל, מתכת ופולימרים שונים, ומורכבות ממסגרת שעליה ממוקמות שיניים מלאכותיות. יש סוגים שונים של תותבות, ביניהן תותבות שלמות שמיועדות לאנשים שאיבדו את כל השיניים באחת מן הלסתות, או תותבות חלקיות שנועדו להשלים רק כמה שיניים חסרות ונתמכות על שיניים קיימות.
שיניים תותבות הן אפשרות שיקום הפה שעלותה היא הנמוכה ביותר, והן מאפשרות פתרון זמני או קבוע במהירות יחסית. הן מתאימות לאנשים שלא יכולים לעבור ניתוחים מסיבות כלשהן, ובדרך כלל ניתן להסיר אותן לצורך ניקיון יומיומי ושמירה על היגיינת הפה. יחד עם זאת, שיניים תותבות שאינן מקובעות ללסת עלולות לזוז במהלך אכילה או דיבור; הן דורשות תקופת הסתגלות ארוכה, התחזוקה שלהן מורכבת, והן לא מונעות את ספיגת עצם הלסת, תהליך שמתרחש באופן טבעי כאשר שן אובדת, מה שעשוי להוביל למראה שקוע ומבוגר ואף להצריך התאמה של התותבות או החלפתן מדי כמה שנים.

מדוע השתלת שיניים עדיפה על פני השיטות האחרות שהוזכרו כאן?
- נוחות ותפקוד כמו שיניים טבעיות: שיניים תותבות, למשל, עלולות לגרום לאי נוחות, רגישות ולחץ על החניכיים. הן גם עלולות לזוז ממקומן בזמן אכילה או דיבור. אבל שתלים דנטליים נשארים קבועים במקומם, ללא תחושה של גוף זר בפה, ללא לחץ וללא חיכוך בחניכיים.
- גשרים דנטליים מחייבים השחזה של שיניים בריאות סמוכות, לעומת שתלים שלא פוגעים כלל בשיניים הטבעיות.
- שיפור איכות החיים, לנוחות מרבית וללא הגבלות: התותבות עלולות לגרום לקשיים באכילה ולהגביל צריכה של מזונות קשים במיוחד, לעומת שתלים שמאפשרים ללעוס את כל סוגי המזון ללא חשש.
סיכום והמלצות
אם חסרות לכם שן אחת או יותר ואתם מעוניינים בפתרון קבוע ועמיד, עם מראה טבעי ונוחות מרבית – בדקו האם יש באפשרותכם לעבור השתלת שיניים.
ד”ר וינברג הוא מומחה בתחום השתלות השיניים וישמח לסייע לכם לקבל את ההחלטה הנכונה שמתאימה לכם.
לפרטים נוספים או לתיאום תור צרו קשר: 09-7674881