אובדן שיניים עלול לגרום לקשיים בלעיסה ובדיבור, וכן לפגיעה בביטחון העצמי. בעבר, הפתרונות השיקומיים העיקריים היו גשרים דנטליים או תותבות, אך כיום השתלות שיניים נחשבות לאפשרות פופולרית בזכות העמידות, האסתטיקה והתפקוד המשופר שהן מעניקות. השתלות שיניים מאפשרות לאדם לחזור וללעוס, לדבר ולחייך כבעבר – ועם זאת, הן לא מתאימות לכל אחד. להלן נפרט מי מתאים/ה להשתלת שיניים, מי לא, ומה צריך לעשות על מנת לבחון את ההתאמה להליך.

מי מועמד/ת טוב/ת להשתלת שיניים?

חשוב להדגיש שלא ניתן לקבוע התאמה להשתלת שיניים באמצעות קריאת מאמר באינטרנט, וההחלטה צריכה להתקבל אך ורק לאחר בדיקות מקיפות וייעוץ של רופא מומחה. יחד עם זאת, באופן כללי ניתן להציג מספר קריטריונים עיקריים שמשפיעים על ההתאמה של מטופל/ת להליך השתלת שיניים:

  • בריאות כללית תקינה: מכיוון שהשתלת שיניים היא הליך כירורגי הדורש תקופת החלמה, מצב בריאותי כללי טוב מצמצם את הסיכון לסיבוכים. זאת בהשוואה לאנשים הסובלים ממחלות כרוניות שאינן מאוזנות, כמו סוכרת לא מבוקרת, מחלות לב מסוימות או בעיות בקרישת דם, שעלולים להיות חשופים לסיכונים גבוהים יותר במהלך ולאחר ההשתלה. גם תרופות מסוימות, כגון אלו הניתנות לטיפול באוסטיאופורוזיס (דלדול עצם), עשויות לגרום לתופעות לוואי חמורות. במקרים כאלה יש להתייעץ עם הרופא ולבחון האם ניתן לבצע השתלת שיניים תוך נקיטת אמצעי זהירות מתאימים.
  • כמות ואיכות עצם הלסת: הצלחת ההשתלה תלויה בכך שהשתל ייקלט היטב בעצם הלסת. לשם כך יש צורך בכמות מספקת של עצם באיכות טובה. אם העצם לא חזקה או שאין מספיק ממנה (למשל, במקרה של ספיגת עצם בעקבות אובדן שיניים ממושך או דלקת חמורה שקדמה לאובדן שן), קיים סיכון שהשתל לא יהיה יציב מספיק במקומו וההליך ייכשל.
  • חניכיים בריאות: החניכיים מסייעות בהגנה על השתל ומאפשרות מהלך ריפוי תקין. מצב חניכיים ירוד עלול להוביל לדלקות ולכישלון ההליך, ולכן אנשים הסובלים ממחלות חניכיים בלתי מטופלות (ג’ינג’יביטיס או פריודונטיטיס), חייבים קודם כל לטפל בהן.
  • הקפדה על היגיינת הפה: שמירה על ניקיון הפה מסייעת במניעת דלקות וזיהומים שיכולים להוביל לכשל השתלים. מטופלים שמקפידים על צחצוח שיניים כראוי, שימוש בחוט דנטלי וניקוי תקופתי אצל שיננית, נחשבים למועמדים טובים יותר להליך.
  • הימנעות מהרגלים מזיקים: עישון כבד וצריכת אלכוהול עשויים להשפיע לרעה בדרכים שונות על תהליך הריפוי שלאחר ההשתלה. הרגל מזיק אחר הוא חריקת שיניים, ואנשים שסובלים מכך בצורה לא מודעת עלולים לשבור את השתלים או להזיק להם.

מי עוד לא מתאים/ה להשתלת שיניים?

הנה כמה דוגמאות לסיבות שעשויות למנוע השתלת שיניים:

  • שימוש בתרופות מסוימות: סטרואידים, מדללי דם או תרופות המדכאות את המערכת החיסונית, כל אלה עשויים להשפיע על תהליך הריפוי ועל יציבות השתלים. לכן מי שנוטל אותם עשוי שלא להתאים להשתלת שיניים.
  • היריון: למרות שאין מניעה רפואית מוחלטת לבצע השתלת שיניים במהלך היריון, רופאים רבים ממליצים לדחות את ההליך עד לאחר הלידה. זאת משום שניתוח ההשתלה כרוך ברמות מסוימות של מתח, אשר עלול להשפיע על בריאות האם והעובר. כמו כן, עדיף להימנע מנטילת משככי כאבים ואנטיביוטיקה בתקופה זו.
  • גיל: אצל ילדים ונוער, עצם הלסת עדיין מתפתחת ולכן השתלת שיניים אינה מומלצת אלא רק לאחר שהגדילה הסתיימה (בדרך כלל מגיל 18 והלאה). השתלת שיניים עדיין אפשרית, ושיעורי ההצלחה גבוהים, אך יש להתייעץ בעניין זה עם רופא השיניים, שכן עשויה להיווצר הפרעה אסתטית חמורה.
גבר מחייך ובוחן את שיניו במראה לאחר טיפול שיניים, בהקשר של בדיקה להתאמה להשתלת שיניים

איך בודקים אם אני מתאים/ה להשתלת שיניים?

כאמור, יש לפנות אל רופא מומחה, למשל, פריודונט – מומחה למחלות וניתוחי חניכיים. כמו כן, בתלות במאפיינים הספציפיים של כל מטופלת וכל מטופל ייתכן שיהיה צורך בבדיקות מסוימות. בין הבדיקות הנפוצות ניתן למנות את אלה:

  • בדיקת בריאות הפה והחניכיים: רופא השיניים יוודא שהחניכיים בריאות ושאין דלקות חניכיים פעילות שעלולות להשפיע על קליטת השתל. אם מתגלים סימנים למחלת חניכיים, יש לטפל בה לפני ביצוע ההשתלה.
  • סקירת ההיסטוריה הרפואית: הרופא צריך להבין אם קיימות מחלות כרוניות כמו סוכרת לא-מאוזנת, מחלות לב, הפרעות בקרישת דם או מחלות אוטואימוניות, שעלולות להפריע לריפוי לאחר ההשתלה. בנוסף, הרופא יבדוק אילו תרופות המטופל/ת נוטל/ת, משום שישנן תרופות שעלולות להשפיע על תהליך ההחלמה.
  • הערכת מבנה עצם הלסת: הרופא יבדוק אם יש מספיק נפח וצפיפות עצם על מנת לתמוך בשתלים בצורה יציבה. אם העצם אינה מספיקה, ייתכן שיהיה צורך בביצוע פרוצדורות נוספות כמו השתלת עצם או הרמת סינוס, במטרה להגדיל את נפח העצם וליצור בסיס חזק יותר להשתלה. פרוצדורות אלה אמנם מאריכות את משך הטיפול הכולל, אך משפרות משמעותית את סיכויי ההצלחה.
  • בדיקת הרגלי חיים: עישון כבד, צריכת אלכוהול מופרזת או חריקת שיניים עלולים לפגוע בסיכויי ההצלחה של ההשתלה. מעשנים למשל יתבקשו להפסיק לעשן או להפחית משמעותית את כמות הסיגריות לפני ואחרי ההשתלה.
  • צילומים: על מנת שהרופא יוכל להבין האם המועמד/ת מתאימ/ה להשתלת שיניים, עליו לקבל תמונה ברורה של כל חלקי הפה והלסת. בין היתר ייתכן שיהיה צורך בביצוע צילומי רנטגן, כולל צילומי CT דנטלי. בהמשך, הצילומים הללו יוכלו גם לשמש את הרופא בתכנון מדויק של ההשתלה על מנת להפחית את הסיכון לסיבוכים ולהבטיח תוצאה מוצלחת ואסתטית.

פנו לרופא על מנת לבדוק את ההתאמה לתהליך השתלת שיניים!

הצלחת השתלת שיניים תלויה מאוד בהתאמה של המטופל/ת לתהליך. אם אתם שוקלים השתלת שיניים, מומלץ לקבוע פגישת ייעוץ עם רופא שיניים מומחה שיבחן את מצבכם הבריאותי ויתאים לכם את הטיפול האידיאלי. ד”ר יבגני וינברג הוא רופא מנוסה עם רקורד עשיר של השתלות שיניים מוצלחות, ואם תרצו לקבל פרטים נוספים או לתאם תור לבדיקה על מנת לבחון התאמה להשתלת שיניים, צרו קשר עם המרפאה: 09-7674881

Call Now Button דילוג לתוכן